Computer­ Super 200 Questions

Hello friends,

Download pdf From the End of the Article

Today, we are sharing a FREE PDF of Computer­ Super 200 Questions In Hindi . This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Computer­   are very important for any competitive exam and this Computer­ Super 200 Questions Notes In Hindi Download is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

Type Of Questions Comes in the Exams

1. कंप्यूटर के आविष्कारक कौन हैं ?

  • (A) वॉन न्यूमेन
  • (B) जे एस किल्बी
  • (C) चार्ल्स बैबेज
  • (D) इनमें से कोई नहीं

2. सबसे पहला कंप्यूटर का नाम क्या था ?

  • (A) ATARIS
  • (B) ENIAC
  • (C) TANDY
  • (D) NOVELLA

3. आधुनिक कम्प्यूटर की खोज सर्वप्रथम कब हुई ?

  • (A) 1949
  • (B) 1951
  • (C) 1946
  • (D) 1947

4. कम्प्यूटर के क्षेत्र में महान क्रांति कब से आई ?

  • (A) 1977
  • (B) 2000
  • (C) 1955
  • (D) 1960

5. कंप्यूटर का हिन्दी नाम क्या है ?

  • (A) गणना करनेवाला
  • (B) संगणक
  • (C) हिसाब लगानेवाला
  • (D) परिगणक

6. कंप्यूटर साक्षरता दिवस कब मनाया जाता है ?

  • (A) 5 दिसम्बर
  • (B) 14 दिसम्बर
  • (C) 22 दिसम्बर
  • (D) 2 दिसम्बर

7. CPU का पूर्ण रूप क्या है ?

  • (A) Central Processing Unit
  • (B) Central Problem Unit
  • (C) Central Processing Union
  • (D) इनमें से कोई नहीं

8. इनमें से कौन सर्च इंजन नहीं है ?

  • (A) Google
  • (B) Yahoo
  • (C) Baidu
  • (D) Wolfram Alpha

9. निम्न में कौन इनपुट इकाई है ?

  • (A) माऊस
  • (B) की-बोर्ड
  • (C) स्कैनर
  • (D) इनमें से सभी

10. 1 किलोबाइट (KB) कितने बाइट के बराबर होते है ?

  • (A) 1024 बाइट
  • (B) 1024 मेगाबाइट
  • (C) 1024 गीगाबाइट
  • (D) इनमें से कोई नहीं

Ans :-   1 – C ,   2-B,   3-C,   4-D,   5-B,   6-D,  7-A,  8-D,  9-D,  10-A

 

  • TOPICS – Computer­ Super 200 QuestionsNUMBER OF PAGES – 7Click Here to Download this PDF :-

     

     

Advertisements

Author: ANKIT GOYAL

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.